Izbornik

Pretraži stranicu

Kostajnica

Linkovi

 

3. SISAČKI EKOLOŠKI FILMSKI FESTIVAL - SEFF

 

Prije dvije godine grad Sisak spominjao se u medijima, u razgovorima, u svakom pogledu, kao potencijalno mjesto za razvoj kancerogenih oboljenja. Često se moglo čuti o Sisku kao najzagađenijem gradu koji svojom teškom industrijom truje svoje građane. Kao odgovor na česti sinonim zagađenja, grupa filmskih aktivista, pokreće Sisački ekološki filmski festival – jedinstven putujući festival koji će prikazati prirodne ljepote Siska i njegove okolice.

Stoga 2008. godine četvorica biciklista donose filmove u područja posebne državne skrbi, te prikazuju mještanima Sisačko-moslavačke županije filmove s ekološkom tematikom.


SEFF nije vezan samo uz Sisak, već je to jedini putujući festival  filma o zaštiti okoliša koji će ove godine obići cijelu županiju. Zašto putujući? Na taj način nastojimo pružiti priliku što većem broju ljudi da vidi filmove. Ove godine to su stanovnici mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji koja se nalaze na obalama rijeka. 

Prethodnim festivalom smo uvidjeli značaj jednog filmskog putujućeg festivala koji dolazi u manja mjesta koja nemaju filmske festivale i slične  manifestacije. Baš po brojnosti gledatelja, promocija filmskog medija u ekološkim oazama, pokazala se kao dobar događaj koji većinom okuplja mlade i djecu, ali i one starije koji su zainteresirani za nešto novo.


SEFF u mjestima koja posjećuje, nije samo međunarodni kulturni događaj, već nastoji i educirati publiku. Stoga će i izbor filmova biti edukativno-informativnog karaktera. Festivalom želimo potaknuti gledatelje da promisle o pitanjima zaštite okoliša i potaknuti ih da se aktiviraju na polju zaštite okoliša u svojoj sredini.  U svrhu toga, nakon projekcija organizirat ćemo ekološke tribine i ekološke kreativne radionice za djecu i mlade uz pomoć profesionalnih  animatora.

Ove godine festivalski tim polazi ispred Doma kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku, prema Dvoru. U svom putu na ekološki prihvatljivi način – biciklima, preći će Zrinsku goru koja krije neotkrivene tajne kontinentalnog gorskog turizma. Biciklisti će se sa Zrinske gore spustiti prema Dvoru. Tad počinje putovanje kroz Pounje, koje rijekom Unom čini zaista jedinstven kraj za odmor. Treba napomenuti da je rijeka Una tek stotinjak kilometara udaljena od užurbanog tempa života grada Zagreba, a posljednjih godina i Zagrepčani su česti gosti Pounja, koje tijekom vikenda oživi uz ovu vrstu turizma.

Nakon Pounja, festivalski tim iz Jasenovca putuje uz rijeku Savu i njene rukavce koji kriju Lonjsko polje, te sela Kraplje i Čigoč, koje je proglašeno Europskim selom Roda. U nastavku karavane SEFF-a, festivalski tim će posjetiti cijelu Sisačko-moslavačku županiju.

 

POLAZAK FESTIVALSKOG TIMA ISPRED DOMA KULTURE KKV NA BICIKLIMA PREMA DVORU PREKO ZRINSKE GORE - PETAK, 4.6.2010. u 9.30 sati


4.06. - DVOR - KNJIŽNICA I ČITAONICA u 19 sati


5.06. - HRVATSKA DUBICA - NARODNA KNIŽNICA I ČITAONICA “IVO KOZARČANIN” u 15 sati- HRVATSKA KOSTAJNICA - HRVATSKI DOM u 19 sati

                gosti: Branko Ištvančić - redatelj prvog hrvatskog filma za djecu "Duh u močvari"
                Irena Škorić - najperspektivnija hrvatska redateljica, dobitnica mnogobrojnih nagrada na filmskim    festivalima u svijetu


7.06. - NOVSKA - PUČKO OTVORENO UČILIŠTE u 10 sati

           - JASENOVAC - PUČKI DOM u 12 sati

           - SUNJA - KNJIŽNICA I ČITAONICA u 16 sati

           - MAJUR - KNJIŽNICA I ČITAONICA u 20 sati


8.06. - MEČENČANI - OSNOVNA ŠKOLA “KATARINA ZRINSKI” u 12 sati

         - PETRINJA - HRVATSKI DOM u 19 sati


9.06. - GLINA - KNJIŽNICA I ČITAONICA u 12 sati

          - TOPUSKO - NARODNA KNJIŽNICA I ČITAONICA u 16 sati

          - GVOZD - SUNCOKRETOV CENTAR GVOZD u 20 sati


10.06. - KUTINA - PUČKO OTVORENO UČILIŠTE u 19 sati


11.06. - SISAK - KAZALIŠTE 21 u 18 sati

ZAVRŠNICA FESTIVALA S KONCERTOM SISAČKIH BENDOVA

 

 

Ovogodišnji filmski program je zamišljen u setu ekoloških dokumentaraca u ukupnom trajanju od sat i pol vremena. Dokumentarni filmovi će zasigurno ostaviti dojam na publiku, te pokazati neka alternativna saznanja na polju zaštite okoliša.


Filmovi su:

SEFF 2008. - autori Festivalski tim 2008. godine

RASTANAK - autorica Irena Škorić

KLOKOT - autor Željko Mirković

RECIKLIRANJE - autor Branko Ištvančić

SEEDS - autor Damir Cvetojević

THE HOUSE OF SMALL CUBES - autor Kunio Kato

U SRCU KESTENOVE ŠUME - autor Daniel Pavlić

UNA - JEDNA I JEDINA - promotivni film Sisačko-moslavačke županije

 

Stoga Vas pozivamo da popratite barem dio našeg puta po Vašoj želji. Zanimljiv će biti prvi dan, kada se ide preko Zrinske gore, drugi dan kad će 5. Lipnja na Dan zaštite okoliša, u Hrvatskoj Kostajnici se pridružiti mladi na biciklima put Hrv. Dubici i nazad u Hrv. Kostajnicu i 7. Lipnja, kada će festivalski tim proći kroz Lonjsko polje.

8.lipnja će festivalski tim posjetiti Osnovnu školu u Mečenčanima u kojoj postoji filmska škola za učenike, te će nakon toga posjetiti eko selo Sjeverovac koje je na putu prema Petrinji.

Završni dan je u Sisku, kada će se sve završiti na Dan županije koncertom Bambi molestersa, 11. Lipnja u večernjim satima.

Tijekom festivala, uz filmski program, biti će i promocija knjige dr. Borisa Vrge „Ambrozija“, te likovne radionice za djecu svih mjesta koja ćemo posjetiti. 

 

Voditelj filmskog centra Doma kulture KKV Sisak

Daniel Pavlić

 

Postano od Mirela na 31.05.2010
 
Copyright 2005-2009 c Hrvatska-Kostajnica.hr | Sva prava pridržana. | Izradio DeMoveo.com