Izbornik

Pretraži stranicu

Kostajnica

Linkovi

Gradska knjižnica i čitaonica '' Milivoja Cvetnića'' u Hrvatskoj Kostajnici djeluje od 1945. u sastavu Narodnog sveučilišta, a  čitaonička djelatnost u kostajničkom kraju poznata je već od 80-ih godina 19. stoljeća. 

Tijekom Domovinskog rata  nije pretrpjela znatnije štete u knjižničnom fondu, već samo u prostoru, koji je obnovljen i knjižnica je ponovno otvorena 19. prosinca 1996.  Od tada kontinuirano radi. Kao samostalna ustanova u kulturi  djeluje od 1. siječnja 2001. godine, kada se odvojila od tadašnjeg  Narodnog sveučilišta. Uz pomoć donacija dječji je odjel opremljen  novim namještajem, a nabavljena je  i  oprema koja zadovoljava potrebe korisnika kako za informacijskim tako i za kreativnim i zabavnim sadržajima.

Knjižnica ima  odjel za odrasle te odjel za djecu i mladež,...

Postano od Administrator na 14.05.2010 | Pročitaj cijeli članak
 

Srednja škola u Hrvatskoj Kostajnici nosi ime pjesnika, prevoditelja, Šenoinog suvremenika i prvog predsjednika Društva Hrvatskih književnika Ivana Trnskog, koji je oduševljen kostajničkom prošlošću, slavom Zrinskih, ljepotom prirode i ljudi koji borave na ovom području. 1880. godine objavio je epsko djelo "Ana Lovićeva" u kojoj, nadahnut Kostajničkom legendom, veliča domoljublje, a kudi prostotu, jal i neslogu.

Nakon Domovinskog rata škola je obnovljena i započinje s radom 1996. godine, nastavljajući tradiciju srednjeg školstva u Hrvatskoj Kostajnici dugu gotovo 40 godina.

Škola djeluje pod geslom stihova Ivana Trnskog

                             "kad je rodu u napredak, pune, pune daj pregršti".

Danas škola broji tristotinjak učenika, a zaposleno je trideset visokoobrazovan...

Postano od Administrator na 14.05.2010 | Pročitaj cijeli članak
 

Osnovna škola nosi ime Davorina Trstenjaka istaknutog hrvatskog pedagoga koji je kao učitelj i ravnatelj Više pučke škole radio u Hrvatskoj Kostajnici od 1889. do 1899. godine.

Od svoje izgradnje  u jesen 1970. godine najteže trenutke škola doživljava 1991. godine tijekom Domovinskog rata kada je devastirana, a školski inventar otuđen i uništen.

U siječnju 1996. nakon Domovinskog rata ponovo je počela nastava i to u prostorijama dječjeg vrtića, a poslije obnove i u samoj školskoj zgradi.

Danas školu pohađa oko 350 učenika i zaposleno je 42 djelatnika.

Osnovna škola Davora Trstenjaka može se pohvaliti mnogim uspjesima učenika i učitelja koji redovito sudjeluju na županijskim natjecanjima i postižu odlične rezultate iz različitih nastavnih predmeta.

Škola je uspješna i u sportsk...

Postano od Administrator na 14.05.2010 | Pročitaj cijeli članak
 

Dječji vrtić ''Krijesnica'' sagrađen je 1977. godine. Za vrijeme domovinskog rata je devastiran, a obnova je izvršena 1997. godine. Vrtić je započeo ponovo svojim radom u listopadu 1996. godine i to u dvije odgojne skupine, a nakon obnove uništene prostorije, organizira se i treća odgojna grupa.

Danas je u vrtiću zaposleno 12 djelatnika, od toga je 7 odgojiteljica. Rad s djecom odvija se u cjelodnevnom boravku od punih 10 sati i poludnevnom od 5 sati i predškola. U vrtiću boravi 50-tak djece.

Kroz igru i pjesmu djeca stječu prijateljstva, higijenske, kulturne i radne navike. Razvijaju komunikaciju s djecom i drugima bogateći svoj riječnik novim riječima.

U vrtiću se kroz igrokaze, recitacije, pjevanje obilježavaju razna događanja - Božić, Uskrs, Jesenska svečanost, Kestenijada...

Postano od Administrator na 14.05.2010 | Pročitaj cijeli članak
 

U Etnografskom muzeju u Zagrebu nalazi se jedan primjerak LITNJAKA kojeg je još u siječnju 1926. godine darovala gospođa Slavica Pleše, supruga šumarskog upravnika, sa slijedećim tekstom: "LITNJAK" je božićna pogača-manji ovisoki okrugli kolač na kojem je po sredini djetešce, zatim pšenica, grožđe, burence, ptice, prasence, mjesec, sunce, zvijezde, ime Isusovo".

Pravi se o Božiću u okolici Hrvatske Kostajnice.

Jedan od kostajničkih običaja je i PEČENJE PEČENICA NA TUCINDAN.

Postano od Administrator na 18.12.2007
 

Božićni običaji u Hrvatskoj Kostajnici, kao i u cijelom kršćanskom svijetu, započinju Adventom, a završavaju Bogojavljenjem. U osnovi svih tih svetkovina je priprema za dolazak svjetla, Isusa Krista te slavljenje njegova rođenja. Običaji nastaju u narodu, iz tradicije, oni su odraz duha određenog kraja; upravo zato su raznoliki onoliko koliko je bogata duša nekog naroda.

Običaji se ne uče iz knjiga, oni se žive i prenose s naših baka i djedova na naše roditelje i na nas. Običaj se udiše s mirisom domaćih božićnih kolača, s mirisom pečenica koje se peku, s užurbanošću koja vlada u domu. Već je i blagdan sv. Nikole bio blagdan iščekivanja, a naročito za djecu koja su pjevala: "Sveti Niko dođi skoro vrijeme nam prolazia sporo." Tko god je u djetinjstvu osjetio ono uzbuđenje u i&scaro...

Postano od Administrator na 15.12.2007 | Pročitaj cijeli članak
 
Copyright 2005-2009 c Hrvatska-Kostajnica.hr | Sva prava pridržana. | Izradio DeMoveo.com