Izbornik

Pretraži stranicu

Kostajnica

Linkovi

Od 05.-08. listopada u Hrvatskoj Kostajnici održana je jubilarna, petnaesta po redu Kestenijada koju je u tri, odnosno četiri dana posjetilo više od 35 000 posjetitelja. Uz izbor najboljeg kestenjara za proteklu godinu (Lovro Lenac jer je usprkos nemilosrdnom pljuštanju kiše nastavio peći kesten) i mlade nade kestenjara (osmogodišnji Roko Andrić na koturaljkama je isporučivao škanicle pune mirisnog kestenja koje je pekao njegov tata), pod pokroviteljstvom županice Sisačko-moslavačke županije otvorena je Kestenijada 2012. Uz raznovrstan kulturni, zabavni i športski program, gosti su uživali u kušanju slanih i slatkih jela od kestena, šetnjama kostajničkim ulicama obavijenim mirisima pečenog kestena te odlascima u obližnje šume. Većina gostiju došla je organizirano preko turističkih agencija iz mnogih krajeva Hrvatske ili već tradicionalnim Kesten cugom iz Zagreba koji je ove godine prevezao rekordan broj posjetitelja (vozio je u subotu i nedjelju, 22 vagona).  U programu je sudjelovalo oko 800 sudionika, a na štandovima se predstavilo više od 100 izlagača iz cijele Hrvatske. Ove godine je po prvi put nakon završetka obnove korišten prostor Starog grada Zrinskih. Uz svesrdnu pomoć kolega iz Udruge starih zanata iz Koprivnice u Starom gradu Zrinskih organiziran je mali srednjovjekovni sajam sa različitim zanimljivim sadržajima, a veliku pozornost izazvali su nastupi kuburaša iz Koprivnice i iz Lobora kao i viteških postrojbi iz Orahovice i Zagreba.  U cjelokupnom zanimljivom programu ovogodišnje Kestenijade (folklorna društva iz Tovarnika, Hrvatske Kostajnice, Dvora, Zagreba, klapa iz Kutine, vokalni ansambl iz Zagreba, mažoretkinje iz Jastrebarskog i Pisarovine, streličari iz Sunje, dvorske dame iz Topuskog, sastav Bohemi iz Zagreba, pjevački zbor I.K.Sakcinski iz Zagreba, izložba Pismo pišemo, jezik govorimo,) istaknuli bi modnu reviju Nade Ajazaj Grobušić pod nazivom „ U šetnji gradom od Zrinskog do danas" te izložbe akademskog kipara Nikole Džaje „Križni put" i I.Lackovića Croate „Iz ratnog bloka" kao i izložbu „Kostajnica - milo mjesto" autora iz Hrvatske Kostajnice, Antuna i Ivana Pavičića.   Najmlađi su mogli uživati u predstavama u gradskom parku, izložbi Dječjeg vrtića Krijesnica ili posjetiti svijet puzzli, a ljubitelji šetnji prirodom mogli su se odvesti do obližnje kestenove šume ili prošetati šetnicom uz poučnu stazu do pokaznog pčelinjaka u park šumi Brdo Djed. Najbolji kolač Kestenijade je djelo M-Prom-a, domaće firme koja proizvodi najfinije kolače, najljepša kestenjarka je sedmogodišnja Gabrijela Lenac, a nagrada za najoriginalniji suvenir pripala je njenoj baki Ivanki Lenac za „Kostajničke pletenice". Pletenice su autohtoni kostajnički proizvod o kojem će se još naveliko pričati. U suradnji sa Javnom ustanovom za zaštitu prirode SMŽ i kostajničke pčelarske udruge, predstavljeni su novi edukativno-turistički sadržaji park šume Brdo Djed koji su realizirani uz financijsku pomoć HTZ-a.

Ovogodišnja Kestenijada bila je izuzetno dobro medijski popraćena. Uz gostovanje na „Dobro jutro Hrvatska", na samoj Kestenijadi su ekipe HTV, Nove TV, RTL- a, NET TV, Z1 radile reportaže koje su već bile ili će biti emitirane, a ekipa RTL-a se direktno s Kestenijade javila u emisiju o turizmu. Radio Quirinus je bio medijski pokrovitelj, a pratili su nas i najavljivali radio Sisak, Narodni  radio, Obiteljski radio, Radio Sljeme, a Zlatko Turkalj s Hrvatskog radia snimio je cijelu reportažu o Kestenijadi i Hrvatskoj Kostajnici.

U svojih petnaest godina postojanja Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici učinila je prepoznatljivim ovaj mali pounjski grad u svim dijelovima naše zemlje. Sve je krenulo još davnih dana, od bake Jele Kestenjarke, okupljanja susjeda uz pečeni kesten i kapljicu...do pravog brenda, grada kestena.  A kesten i Kestenijada samo su dio ljepota i turističkih mogućnosti koje ima Hrvatska Kostajnica i cjelokupno pounjsko područje.


Izložba fotografija „Kostajnica-milo mjesto“ –A. i I. Pavičić

U sklopu ovogodišnje  Kestenijade, u Starom gradu Zrinskih održana je humanitarna izložba fotografija „Kostajnica-milo mjesto“, autora Ivana i Antuna Pavičića. Motivi su bili, a što drugo nego Kostajnica, rijeka Una i Stari grad Zrinskih. Predstavljeno je 20 fotografija i prikupljeno 4.000,00 kn za jednu potrebitu kostajničku obitelj. Osvjedočili smo se da  u ovim teškim vremenima još uvijek ima ljudi dobra srca i razumijevanja za bližnje oko sebe. Velika posjećenost, oduševljenje svih koji su vidjeli fotografije kao i utisci koje su odnijeli sa sobom dokaz su vječite ljepote našega grada koja privlači kako stare tako i nove posjetitelje.

 

Zahvaljujemo se svima koji su sve ove godine bili uz Hrvatsku Kostajnicu i Kestenijadu, te na različite načine doprinjeli njihovoj prepoznatljivosti.

 

Postano od Administrator na 05.11.2012
 
Copyright 2005-2009 c Hrvatska-Kostajnica.hr | Sva prava pridržana. | Izradio DeMoveo.com