Izbornik

Pretraži stranicu

Kostajnica

Linkovi

Hrvatska Kostajnica, 15. siječnja 2011.

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Hrvatska Kostajnica, KUD Selište Kostajničko organiziralo je humanitarni koncert za oboljelog dječačića Duju Gavrana pod nazivom ''Pomozimo malom Duji Gavran''. Najmlađi član obitelji Gavran, rođen u travnju 2010. godine, nažalost, teško je obolio, a budući da liječnici još nisu uspjeli postaviti dijagnozu, dječačić je često na raznim pretragama i u raznim bolnicama. Imajući u vidu koliko je situacija financijski iscrpljujuća za roditelje maloga Duje, članovi KUD-a Selište Kostajničko odlučili su pokrenuti akciju humanitarne prirode kako bi bar donekle olakšali roditeljima maloga Selištanca. Pokazalo se da naši sugrađani itekako imaju sluha za nevolje naših bližnjih. Uz donacije raznih udruga i kupnj...

 

                                                      

U nedjelju je na velikom adventskom vijencu, simbolu nadolazećeg Božića, postavljenom ispred crkve sv. Antuna Padovanskoga, upaljena prva svijeća. 

Okupimo se svake nedjelje, u ovo vrijeme došašća, uz simbol nadolazećeg Božića i zajedno upalimo svijeće.

Zahvaljujemo se udruzi Kostajnički sokol koja je s veseljem izradila vijenac i svima onima koji su idejom, novčićima, materijalom, borovim grančicama, slamom, izradom okvira, prijevozom, čašicom rakije i riječima potpore pripomogli njegovoj izradi.

Evo kako je Kostajnički sokol, korak po korak, izradio ovaj lijepi adventski vijenac. 

 

...
 

Dana 9. rujna 2010. održana je godišnja skupština Udruge za očuvanje kulturno-povijesne baštine Hrvatski sokol. Na skupštini je izneseno izvješće o radu u 2009. godini i prvih šest mjeseci 2010. godine, a financijsko izvješće za isti period iznijela je Ivana Stipić. Udruga je u proteklom periodu aktivno sudjelovala na svim manifestacijama u gradu. Održavane su radionice šivanja i krojenja, veženja, tkanja, izrađivanja ukrasa od komušine i domaće vune, izrađivanja nakita te likovna radionica. Održane su i dvije izložbe ručnih radova, a u pripremi je i velika izložba povodom 770 godina grada koja će se održati u Gradskoj galeriji za vrijeme održavanja Kestenijade. Izložba kojom će se udruga predstaviti nosi naziv Hrvatska Kostajnica nekada, a nudi pregled nekadašnjeg kostajničkog gra...

 

Udruga koja okuplja 40-ak članova, a cilj joj je očuvanje kulturno-povijesne baštine, osnovana je 2007. godine. Na upit što ih je potaknulo na ovo udruživanje, spremno odgovaraju da ne žele dopustiti da kulturno -povijesno nasljeđe našeg kraja padne u zaborav. Upravo zbog smanjenog interesa mlađih generacija za nasljeđe našeg kraja, najbitniji im je cilj mlade afirmirati i privući ovoj udruzi, odnosno onome što udruga promovira. Udruga je organizirala mnogobrojne radionice krojenje i šivanja odjevnih predmeta, radionice za izradu raznih ručnih radova, obradu domaće vune i izradu predmeta od domaće vune, radionicu ručnog tkanja tradicijskih i unikatnih tkanina, te radionicu za izradu autentičnog suvenira koji će predstavljati kulturu našeg grada. Članovi se redovito sastaju četvrtko...

 

Od 29. srpnja do 1. kolovoza KUD ''Selište Kostajničko'' bilo je gost folklornog ansambla ''Keramičar'' iz Velesa, povodom Ilindana, makedonskog nacionalnog praznika, gdje su imali nekoliko nastupa. Gostoljubivi domaćini proveli su ih po njihovom gradu i okolici, a u večernjim satima organizirani su nastupi, a potom zajednička druženja. Na Večeri hrvatskog folklora KUD ''Selište Kostajničko'' predstavilo se kroz četiri koreografije te prikazalo plesove i običaje iz Lijepe naše - splet slavonskih kola, ples bunjevačkih Hrvata, banatske i baranjske plesove. Domaćine je oduševio tamburaški sastav, a to su pokazali  gromoglasnim pljeskom nakon izvođenja svake pjesme. Ovo gostovanje produbilo je prijateljstvo dva  spomenuta KUD-a, koje će se i dalje zasigurno uspješno nastaviti.

 

...
 

Županijsko vatrogasno natjecanje održano je 11. srpnja u Hrvatskoj Kostajnici. U kategorijama djece i mladeži sudjelovalo je ukupno 138 ekipa i to ga čini dosad najbrojnijim županijskim vatrogasnim natjecanjem. Članovi DVD Hrvatska Kostajnica od ranog su jutra dočekivali goste, čineći pritom sve potrebno kako bi se gosti osjećali ugodno i dobrodošlo.

Natjecatelji su nakon odrađenih zadataka potražili osvježenje u Uni, a proglašenje najuspješnijih održano je oko 14 sati kako je bilo i najavljeno. Iskrene čestitke svima koji su sudjelovali!

 

                        

 

Na području Hrvatske Kostajnice i njene okolice pčelarstvo ima veoma dugu tradiciju što pokazuje i značaj koje je imalo još davne 1931. godine na Gospodarsko-kulturnoj izložbi održanoj u Kostajnici.

Pčelarska udruga „Kostanj" osnovana je 2006. godine i ima oko 40 članova koji su značajni proizvođači meda na ovom području, posebno kestenovog i bagremovog meda. „Kostanj" je jedna od najaktivnijih kostajničkih udruga, koja redovito održava sastanke na kojima se raspravlja o tekućoj pčelarskoj problematici, a za članstvo se organiziraju edukacijska predavanja. Članovi udruge redovito sudjeluju na pčelarskim sajmovima i drugim manifestacijama u našoj županiji i šire, gdje osvajaju brojne nagrade, a na inicijativu udruge u suradnji sa pčelarskom školom iz Zagreba održana je i Prva pčela...

 

Na području grada djeluju dva Dobrovoljna vatrogasna društva, DVD Hrvatska Kostajnica i DVD Selište Kostajničko.

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Selište Kostajničko uz svoju glavnu djelatnost zaštite od požara, jedan je od nositelja kulturnog života u tom prigradskom naselju.

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrvatska Kostajnica osnovano je 1890. godine i pokriva područja susjednih općina, a po zapovijedima područnog vatrogasnog zapovjednika naša postrojba može intervenirati i šire. Vatrogasna postrojba trenutno broji 20 vatrogasaca opremljenih sa kompletnom zaštitnom opremom, a nabavljeno je i novo navalno vatrogasno vozilo koje je povećalo spremnost postrojbe. Osim  osnovnog djelovanja- zaštite od požara, u svom stogodišnjem postojanju DVD je brojnim drugim aktivnostima oduvi...

 

Udruga za očuvanje kulturno - povijesne baštine "Kostajnički sokol" Hrvatska Kostajnica, registrirana je 2007. godine, a aktivnim  radom započela je u  lipnju 2008. god. Udrugu čini četrdesetak članova koji se redovito okupljaju u svojim prostorijama organizirajući radionice raznih tehnika izrade ručnih radova, krojenja i šivanja, slikarske radionice, radinice izrade nakita, a česti su im i zajednički izleti. Izložbama svojih  kreativnih uradaka i prikupljenim predmetima kostajničke prošlosti zanimljivi su sudionici gradskih manifestacija.

 

 

Udruga „Hrvatska žena" organizira i uvijek se rado priključuje humanitarnim akcijama u kojima se skupljaju sredstva za sve kojima je to potrebno. Postale su poznate po svojim prodajnim izložbama kostajničkih kolača.

 

 
Copyright 2005-2009 c Hrvatska-Kostajnica.hr | Sva prava pridržana. | Izradio DeMoveo.com