Izbornik

Pretraži stranicu

Kostajnica

Linkovi

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta" djeluje na području Grada Hrvatske Kostajnice i susjednim općinama Donji Kukuruzari, Majur i Hrvatska Dubica.

Kroz folklorne, muzičke i druge kulturne djelatnosti članovi društva rade na očuvanju i razvijanju nacionalnog identiteta svog naroda u Republici Hrvatskoj, jačanju i učvršćivanju dobrih i humanih odnosa s većinskim hrvatskim narodom i pripadnicima drugih manjinskih naroda u Republici Hrvatskoj, te na razvijanju suradnje s organizacijama srpskog naroda u drugim državama na kulturnim, prosvjetnim, naučnim i drugim aktivnostima.

Folklorna sekcija društva aktivno sudjeluje u gradskim manifestacijama, a česti su gosti gradova i općina bliže i dalje okolice.

SKD „Prosvjeta" organizator je likovne kolonije „Kostajnički akvarel" .

 

...
 

KUD „Selište Kostajničko" osnovano je početkom 2008. godine na poticaj mještana, a počiva na tradicijama društva „Sloga" koje je djelovalo u selu između dva svjetska rata. Društvo okuplja stotinjak aktivnih članova iz Selišta Kostajničkog, Baćina i Hrvatske Kostajnice koji svojim radom i nastupima doprinose očuvanju narodne tradicije i baštine Selišta Kostajničkog kao i cijelog kostajničkog i pounjskog kraja. U KUD-u djeluju izvorna, folklorna, tamburaška i dječja skupina, koje su u samo dvije godine svoga postojanja postigle zapažene uspjehe na brojnim gostovanjima u zemlji i inozemstvu.

 

 

Kostajničke mažoretkinje djeluju od 1997. godine i do sada imaju preko 100 nastupa diljem Hrvatske. U svom djelovanju ove kostajničke ljepotice žele, uz ugodno druženje i zanimljiva putovanja, unaprijediti ples i omasoviti udrugu.

S gradskom limenom glazbom postale su tradicija našega grada, bez koje ne može proći niti jedan važniji događaj .

 

 

Limena glazba DVD-a Hrvatska Kostajnica ima skoro stogodišnju tradiciju.

Kroz njeno dugogodišnje djelovanje prošle su mnoge generacije glazbenika. Najveće uspjehe postiže u zadnjih četvrt stoljeća nastupajući na raznim smotrama glazbi u zemlji i inozemstvu. Zahvaljujući donatorima iz domovine i inozemstva, jedna je od rijetkih glazbi koja je djelovala i u progonstvu tijekom Domovinskog rata. Po povratku u Hrvatsku Kostajnicu nastavlja sa radom,  članstvo se proširuje novim snagama i nabavljeno je još instrumenata. Limena glazba DVD-a redovito sudjeluje u svim važnijim događanjima u gradu, a već tradicionalni nastupi su im budnica za 1.svibnja, godišnji ljetni koncert, te Božićni koncert u crkvi Sv. Antuna Padovanskog.

 

 

 

 

 

...
 
Copyright 2005-2009 c Hrvatska-Kostajnica.hr | Sva prava pridržana. | Izradio DeMoveo.com