Izbornik

Pretraži stranicu

Kostajnica

Linkovi

Udruga koja okuplja 40-ak članova, a cilj joj je očuvanje kulturno-povijesne baštine, osnovana je 2007. godine. Na upit što ih je potaknulo na ovo udruživanje, spremno odgovaraju da ne žele dopustiti da kulturno -povijesno nasljeđe našeg kraja padne u zaborav. Upravo zbog smanjenog interesa mlađih generacija za nasljeđe našeg kraja, najbitniji im je cilj mlade afirmirati i privući ovoj udruzi, odnosno onome što udruga promovira. Udruga je organizirala mnogobrojne radionice krojenje i šivanja odjevnih predmeta, radionice za izradu raznih ručnih radova, obradu domaće vune i izradu predmeta od domaće vune, radionicu ručnog tkanja tradicijskih i unikatnih tkanina, te radionicu za izradu autentičnog suvenira koji će predstavljati kulturu našeg grada. Članovi se redovito sastaju četvrtkom i druže u zajedničkim prostorijama te pritom izrađuju razne ručne radove i izmjenjuju iskustva. Priznaju da se ljeti rjeđe sastaju, ali također kažu da jedva čekaju učestalije jesenje sastanke jer pred njima je veliki posao, pripreme za ovogodišnju Kestenijadu.

U novouređenim prostorijama uredili su izložbeni prostor, odnosno eko-kutak, prvi takvog tipa u našem gradu. Svakodnevno ga nadopunjuju novim stvarima i nastoje na taj način sačuvati predmete i druge vrijedne stvari od zaborava i propadanja, te ih predstaviti sugrađanima i posjetiteljima.

Uskoro planiraju nabaviti jedan tkalački stan i jednu mašinu za šivanje, a prikupljanje i otkupljivanje starih sačuvanih predmeta vezanih uz građanski život u povijesti našeg grada stalan im je plan.

Udruga ističe kako bez suradnje s Gradom i Turističkom zajednicom, mnogi planovi ostali bi nerealizirani, ali na svu sreću suradnja je i više nego uspješna.


Predsjednica udruge: Ida Kovačević

e- mail: kostajnicki.sokol@yahoo.com

br. žiro računa: 2484008-1104264324

 

 

Zahvaljujemo Udruzi na fotografijama koje su nam ustupljene.

Autor fotografija: Klementina Karanović

 

 

 

    

 

 

 
Copyright 2005-2009 c Hrvatska-Kostajnica.hr | Sva prava pridržana. | Izradio DeMoveo.com