KESTENIJADA 2020.

Turističko-kulturna manifestacija ˝Kestenijada 2020˝ započinje 9. listopada 2020., a završava 11. listopada 2020. godine.

Zahtjev za dodjelu ˝štanda˝ korisnik podnosi u pisanom obliku. Uz zahtjev je potrebno priložiti 20 kuna državnih biljega. Zahtjev se nalazi u privitku.

Kestenijada Hrvatska Kostajnica, 11. – 13. listopada 2019.

Premda se dani kestena obilježavaju u nekoliko gradova, Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici je daleko najpoznatija, prerasla je lokalni okvir i postala prepoznatljiva u cijeloj našoj zemlji.

Kestenijada je brend Hrvatske Kostajnice, gradića koji je i dobio naziv po tom jesenskom plodu, a započela je davnih dana, još dok je baka Jela kestenjarka uz svoju staru dagaru, ispred cintora Sv.Nikole dočekivala mnoge generacije đaka s fišecima punim mirisnih kestena. Bake Jele možda više nema s nama, ali njezina priča živi kroz svjedoke kojim možete postati i vi, dođite i neka vas obuzme miris pečenog kestena!

Kostajničko područje naseljeno je od davnina i bogato je antičkom baštinom, ali sam toponim Kostajnica prvi je put zabilježen u jednom kupoprodajnom ugovoru iz 1240. godine, a zanimljivo je kako je nastao upravo od ovog jesenskog ploda – kestena. Kesten – kostanj – Kostajnica. Od davnina je područje Hrvatske Kostajnice bogato kestenovim šumama i tko zna koliko je duga tradicija pečenja kestena na ovom području.

Situacija s Kestenijadom je malo drukčija, prva je održana službeno 1997. godine i traje neprestano do današnjeg dana, uvijek početkom listopada kada su šume najbogatije plodovima.

Iako je sve u znaku kestena, na Kestenijadi ćete pronaći puno više od toga. Očekuje vas izložba likovnih radova brojnih autora koja broji preko stotinu primjeraka, a u sklopu istih održava se predstavljanje knjiga i zbirki pjesama kao i nastup pjevačkih zborova. Kroz centar grada možete birati između mnogobrojnih proizvoda prodavača, što malih što velikih, od OPG-a do poznatih brendova. Stari grad Zrinski okupiraju vitezovi, hrabri ratnici, kovači i ostali pripadnici starijih vremena koji prikazuju kako se živjelo nekada dok smo se branili od turskih prodiranja i napada.

Večernji program pod glavnim šatorom Kestenijade okupiraju poznati izvođači domaće glazbe dok je preko dana pozornica zaokupirana kulturno umjetničkim društvima iz mnogih krajeva lijepe naše.

Kestenijada

Program