Objavljeno, 20. ožujka 2020. Iz grada Development of energy efficiency sustainable network of cities and municipalities in cross border area

Grad Hrvatska Kostajnica

 partner prekograničnog projekta vrijednog gotovo sedam milijuna kuna

Grad Hrvatska Kostajnica, jedini je grad s područja Sisačko-moslavačke županije koji je u drugom pozivu na dodjelu bespovratnih sredstava, kao jedan od 30 financiranih projekata (od 161 prijavljenih) i u svojstvu vodećeg partnera, uspio privući sredstva iz prekograničnog programa suradnje Interreg IPA – Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 -2020.

Riječ je o EU projektu ukupne vrijednosti od 6,9 milijuna kuna koja će se, osim Gradu Hrvatskoj Kostajnici, dodijeliti i ostalim uključenim projektnim partnerima: Općini Krnjak, Opštini Velika Kladuša iz BiH te Glavnom gradu Podgorici iz Crne Gore.

Udio sufinanciranja projekta iz EU iznosi visokih 85%.

Cilj projekta I.N.G.R.I.D. je unaprijediti suradnju općina i gradova na prekograničnom području na temu korištenja održivih izvora energije kroz niz promotivnih mjera, a ponajprije kroz realizaciju tzv. „pilot“ projektnih investicija na vlastitom području.

Grad Hrvatska Kostajnica projektom će uspostaviti energetski info ured te kroz projektna sredstva zaposliti osobu za rad u uredu tijekom 24 mjeseca (na pola radnog vremena), izraditi studiju slučaja kao analizu isplativosti ulagana u buduću solarnu elektranu na području Pašinih vrela, te koordinirati i provesti brojne promotivne aktivnosti projekta. dodatno, projektom se sufinancira i plaća postojećeg djelatnika Grada u iznosu od 35% radnog vremena tijekom svih 26 mjeseci trajanja projekta.

Uz razvoj zajedničke strategije, kojom se uključene općine i gradovi opredjeljuju na održivo djelovanje i u budućnosti, kroz projekt će se organizirati mnogobrojne aktivnosti za podizanje razine svijesti o mogućnostima energetskih ušteda i primjene „zelenog“ pristupa u svakodnevnom životu i radu kod građanstva, poduzetnika, a posebno kod djece i mladih. 

Projekt je započeo s provedbom 15. veljače ove godine, a trajati će 26 mjeseci.      

                                                                                   Grad Hrvatska Kostajnica


Podijeli sadržaj...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
back Povratak na novosti