Objavljeno, 06. travnja 2023. Iz grada Novosti Odlazak na mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta-Osnovna škola Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica

U mjesecu ožujku/travnju (27.3.-2.4.) učenici i učitelji Osnovne škole Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica bili su na posljednjoj mobilnosti u Poljskoj u sklopu projekta „Let’s meet each other. Variety that unites.“ Uz Poljsku, partner  je bila i osnovna škola iz gradića Recale, Italija. Na mobilnosti je sudjelovalo 12 učenika, dvije učiteljice i ravnateljica.

Škola domaćin i nositelj projekta je bila Szkola Podstawowa nr 5 im. A. Wodziczki u gradu Swarzedzu blizu Poznana. Obišli su prekrasni, povijesni grad Torun, rodni grad Nikole Kopernika, na rijeci Wisli, čija je povijesna jezgra upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a. U gradu Poznanu razgledana je gotička katedrala koja se nalazi na otoku Ostrow Tumski, između dvije rijeke Warte i Cybine. U Poznanu su posjetili Muzej kroasana koji se tradicionalno peku za blagdan sv. Martina, zaštitnika grada. U muzeju je održana izuzetno dinamična radionica izrade kroasana.

U četvrtak je gradonačelnik Swarzedza ugostio učenike i učitelje, a potom su posjetili interaktivni Muzej povijesti grada. Zatim su djeca, u školi, uz pomoć učitelja, kuhala jednostavna, tradicionalna poljska jela koja su bila i ručak. Učenici su svako jutro učili svirati tradicionalni puhački instrument flažolet. U petak su predstavljeni rezultati projekta i digitalna knjiga uspomena.

Rastanak je bio izuzetno emotivan. Djeca su se kući vratila puna pozitivnih dojmova, oduševljena, više nego ispunjenih očekivanja. Obitelji- domaćini su bili izuzetno gostoljubivi.

Erasmus+ programi povezuju škole (učenike, učitelje i širu zajednicu). Ovaj projekt je zaista bio jedno prekrasno edukativno putovanje po Europi. Upoznate su nove kulture, jezici, ljudi, hrana i zanimljiva mjesta te su stečeni novi prijatelji.


Podijeli sadržaj...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
back Povratak na novosti